Ni ser väl på "Hela Sverige bakar"? Ett väldigt mysigt program tycker jag. Varje avsnitt jag ser leder till att jag blir allt mer sugen på att baka. Det är ju faktiskt både roligt och gott att baka. I lördags var det min tur att fixa dessert till kräftskivan och då valde jag att göra en annan variant på Banoffee Pie. Den här gången bytte jag ut bananerna mot jordgubbar och det fungerade riktigt bra. Den blev inte alls lika söt som när det är banan i. Jag tycker i alla fall att den blev riktigt god.
Jag har fått förfrågan om recept på min "Strawoffee Pie" som Jonas har valt att kalla den, både här och på Instagram så självklart ska ni få receptet.
Strawoffee Pie
Ingredienser
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde
Lägg burken (oöppnad) med sötad kondenserad mjölk i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2,5-3 timmar utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden och fyll på lite vatten då och då om det behövs.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. (Går att koka dagen innan om man vill)
Klä insidan av en form med löstagbar kant med plastfolie eller bakplåtspapper.
Smält smöret och mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen och ett lager skivade jordgubbar. Spritsa daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Toppa med jordgubbar och resterande daimkross innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar